Friday, November 9, 2012

Η Ζωή στην Ελβετία.

"Μα καλά, και τι θα κάνεις στην Ελβετία? Εκεί τα πάντα κλείνουν από τις 6 και ο κόσμος δε ζει!"..
Πόσες φορές έχετε ακούσει ανάλογα σχόλια από φίλους και γνωστούς, εν μέσω συζητήσεων για τη ζωή στην κεντρική Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ελβετία? 
"Εκεί όλη μέρα βρέχει, ο κόσμος πίνει μπύρες και μεθάει, και αν θέλεις να βγεις βράδυ την πάτησες!" σχολιάζουν οι "ειδικοί", που διάβασαν στο ίντερνετ για τον βαρετό τρόπο ζωής του μέσου Ελβετού, σε σχέση με το μέσο Έλληνα.
Αν έχετε ήδη μετακομίσει στην Ελβετία, θα έχετε αρχίσει να διαμορφώνετε τη δική σας άποψη, να καταρρίπτετε μύθους και να βιώνετε την πραγματικότητα. 
Αν όμως ακόμη "το σκέφτεστε" για να κάνετε το βήμα, και αναρωτιέστε πώς θα είναι η επόμενη μέρα σας στις διάφορες πόλεις της Ελβετίας, το άρθρο αυτό ίσως να σας φανεί χρήσιμο.

Ο Ελβετός χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες : το Γερμανόφωνο, το Γαλλόφωνο και τον Ιταλόφωνο. Υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός που μιλάει την 4η επίσημη γλώσσα του κράτου, τα "Ρωμάνικα", εκείνοι όμως μπορούν ίσως να θεωρηθούν κομμάτι του Ιταλόφωνου κομματιού, σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής.

Γερμανόφωνο κομμάτι
To 65% της συνολικής έκτασης της Ελβετίας ανήκει στο κομμάτι αυτό. Κάτοικοι Ζυρίχης, Βέρνης, Βασιλείας, Λουκέρνης, Zug, St.Gallen, και περιχώρων αποτελούν τους Γερμανόφωνους Ελβετούς, και έχουν έναν τρόπο ζωής επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη νότια Γερμανία. Μπύρα, λουκάνικα, σνίτσελ και λιπαρά φαγητά είναι βασικά χαρακτηριστικά της κουζίνας στα μέρη αυτή, αφενός μεν για την "καταπολέμηση" του κρύου το χειμώνα, αφετέρου επειδή η κουζίνα αυτή απλά αρέσει!
Ακόμη και καθημερινές, εστιατόρια και καφετέριες είναι γεμάτα τις απογευματινές ώρες, αφού ο Ελβετός πολύ ευχαρίστως θα περάσει το απόγευμά του τρώγοντας έξω, οργανώνοντας "Άπερο" (κάτι σαν κοκτέηλ πάρτυ) και συναντώντας τους φίλους για μια μπύρα μετά τη δουλειά ή το γυμναστήριο. Στο κέντρο των μεγάλων πόλεων θα βρεις πάντα κόσμο να τριγυρνάει, ακόμη και αργά τη νύχτα. Όχι, δεν είναι τόσο γεμάτες όσο οι ελληνικές πόλεις, και πολλά μαγαζιά κλείνουν πιο νωρίς. Οι κουζίνες ιδιαιτέρως έχουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας από αυτές τις Ελλάδας, και στα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν γύρω στις 10-10.30 (η κουζίνα, όχι το ίδιο το εστιατόριο!). Μόλις αποφασίσετε να αλλάξετε λίγο τα ωράρια και τις συνήθειές σας, και να προσαρμοστείτε σε αυτά των Γερμανοελβετών, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι επιλογές είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.


Γαλλόφωνο κομμάτι
Στο κομμάτι αυτό ανήκουν οι περιοχές της Γενεύης, Λωζάνης, Montreux, Fribourg, Neuchatel, καθώς και το πιο δημοφιλές κομμάτι των Ελβετικών Άλπεων. Η νοοτροπία των Ελβετών αυτής της περιοχής είναι σαφώς διαφορετική, από εκείνη της γερμανικής πλευράς. Εδώ οι άνθρωποι έχουν σαφείς επιρροές από τους Γάλλους, τόσο στο φαγητό, όσο και στην κουλτούρα, το ντύσιμo, ακόμη και τον τρόπο οδήγησης! Fondue, Raclette, ωραία κρασιά και ψαγμένη κουζίνα χαρακτηρίζουν γευστικά περισσότερο αυτή τη περιοχή της Ελβετίας. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελβετίας, η λίμνη της Γενεύης, σε ξεγελάει εύκολα και θυμίζει θάλασσα, και η ζωή στις πόλεις της περιοχής είναι άλλοτε πιο έντονη, κι άλλοτε πιο χαλαρή. Πολλοί θεωρούν ότι στο Γαλλόφωνο κομμάτι της Ελβετίας ζει η "ελίτ" της χώρας, ενώ η Γενεύη φιλοξενεί μεγάλους οργανισμούς παγκοσμίου φήμης (ρίξτε μια ματιά εδώ ) και τα κεντρικά γραφεία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.


Ιταλόφωνο κομμάτι
Εδώ η νοοτροπία αλλάζει για μία ακόμη φορά, υιοθετώντας στοιχεία από την Ιταλία, το ιταλικό ταμπεραμέντο και φυσικά τον ιταλικό καιρό. Το Λουγκάνο, το Λοκάρνο, και η ευρύτερη περιοχή του Τιτσίνο ανήκουν στο Ιταλικό κομμάτι, που αποτελεί και αγαπημένο προορισμό των Ελβετών όλης της χώρας. Σε κάθε ευκαιρία ξεκινούν για τα νότια, για να απολαύσουν τον ήλιο, τις πιο θερμές θερμοκρασίες, την ιταλική κουζίνα και τα πανέμορφα τοπία της περιοχής. Οι πόλεις του ιταλικού κομματιού είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες του Γερμανόφωνου και του Γαλλόφωνου, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι στερούνται σε επιλογές και ποικιλία. Ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες, στις περιοχές αυτές οργανώνονται συχνά φεστιβάλ μουσικής και τέχνης, με αποτέλεσμα να γίνονται πόλος έλξης για πολύ κόσμο από όλη την Ευρώπη!


Αυτά τα ολίγα, για να πάρετε μία πρώτη ιδέα για τους απανταχού Ελβετούς! Προτού βιαστείτε να τους κρίνετε, να τους χαρακτηρίσετε ως "ξενέρωτους" ή ως βαρετούς, δώστε τους μια πραγματική ευκαιρία να σας δείξουν πώς περνούν εκείνοι ένα 24άωρό τους! Θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, και θα καταλάβετε πώς διασκεδάζουν πραγματικά οι άνθρωποι σε αυτή τη μικρή αλλά όμορφη και πλούσια σε αντιθέσεις χώρα της Ευρώπης!

Φιλικά,
Γ.A.