Tuesday, August 7, 2012

Πριν τη μετακόμιση - τι χρειάζομαι?


Χμμ, για να δούμε! Ανοίγουμε τη λίστα με τα "To Do's" και τσεκάρουμε την πρόοδό μας μέχρι τώρα:

Δουλειά : check!
Σπίτι : check!
Αν φτάσατε ως εδώ, τότε έχετε ήδη πίσω σας το πιο μεγάλο και δύσκολο κομμάτι της μετακόμισής σας στην Ελβετία. Και τώρα που τακτοποιήσατε τα 2 αυτά μεγάλα ζητήματα, ένα πλήθος νέων ερωτήσεων γεννάται στο μυαλό σας.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά..


Τι χαρτιά/δικαιολογητικά χρειάζομαι?
Λίγα και καλά : ένα έγγραφο ταυτοποίησής (διαβατήριο ή ταυτότητα) και φύγαμε!
  • Το διαβατήριό σας (τσεκάρετε για να βεβαιωθείτε οτι δεν έχει λήξει! :)) ή εναλλακτικά την ταυτότητά σας (νέου τύπου μόνο, με τα στοιχεία σας να αναγράφονται και στα λατινικά).
  • (προαιρετικά) Μεταφρασμένα (στα Αγγλικά,Γερμανικά,Γαλλικά ή Ιταλικά) αντίγραφα σπουδών (Πανεπιστημίου, ξένων γλωσσών, Διπλωμάτων κλπ.) ανάλογα με τις απαιτήσεις του εργοδότη.
  • (προαιρετικά) Συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες ή καθηγητές (και πάλι ανάλογα με τις απαιτήσεις του εργοδότη σας).
Χρειάζομαι άδεια παραμονής?
Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε στη χώρα μέχρι 3 μήνες ως τουρίστας (χωρίς να εργάζεστε, ενόσω ψάχνετε π.χ. για εργασία ή σπίτι, ή απλά επισκέπτεστε τη χώρα). Έπειτα, και για να μπορέσετε να παραμείνετε στη χώρα, θα πρέπει να κάνετε αίτηση για άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής (Residence Permit) χορηγείται από το κάθε καντόνι ξεχωριστά, και έχει διάφορες διαβαθμίσεις, ανάλογα με το είδος της εργασίας και την καταγωγή(για κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες απ΄ότι για μη-EU) :
  • Άδεια παραμονής τύπου L - Προσωρινή άδεια παραμονής, για εργαζόμενους με περιορισμένη σύμβαση εργασίας. Ανανεώνεται συνήθως με κάθε ανανέωση της σύμβασης εργασίας)
  • Άδεια παραμονής τύπου Β - 5ετής άδεια παραμονής, για εργαζόμενους με αορίστου χρόνου σύμβαση εργασίας.
  • Άδεια παραμονής τύπου C - 10ετής άδεια παραμονής, δίνεται συνήθως σε κατόχους άδειας Β, μετά τη λήξη της και ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας.
Για την έκδοση της άδειας παραμονής απαιτείται συνήθως ένα ποσό της τάξεως των 65 chf (για το καντόνι της Ζυρίχης), και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται στις τοπικές αρχές έγκαιρα.
Σε περίπτωση που μετακομίζει π.χ. ένα παντρεμένο ζευγάρι, εκ των οποίων μόνο το ένα μέλος εργάζεται, τότε το άλλο μέλος αιτείται επίσης άδειας παραμονής, και λαμβάνει (συνήθως αυτόματα) την ίδια άδεια με το εργαζόμενο μέλος.

Τι να κάνω με την Ασφάλεια Υγείας?
Στην Ελβετία, η Ασφάλεια Υγείας (ιατροφαρμακευτική κάλυψη) είναι ιδιωτική και κάθε εργαζόμενος οφείλει να την επιλέξει και πληρώνει μόνος του (το κομμάτι της ασφάλειας ατυχήματος καλύπτεται από τον εργοδότη). Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αμελήσει να επιλέξει μία ασφάλεια υγείας, το καντόνι αναλαμβάνει αυτόματα να τον ασφαλίσει σε έναν από τους διαθέσιμους φορείς. Αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσμα να ασφαλιστεί σε μία εταιρεία με πιο ακριβές ή πιο περιορισμένες παροχές, γι'αυτό καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας προτού αποφασίσετε ποιά ασφάλεια είναι η κατάλληλη για σας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασφάλειες μπορώ να σας δώσω μέσω email (π.χ. τιπς τι πρέπει να προσέξετε, σε τι διαφέρουν οι παροχές των εταιρειών, ονόματα/στοιχεία Ελλήνων ασφαλιστών στην Ελβετία κλπ.), ενώ συγκριτικές πληροφορίες και αιτήσεις προσφορών μπορείτε να βρείτε και στην ακόλουθη ιστοσελίδα :

Σε επόμενο ποστ θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο κομμάτι της Ασφάλειας Υγείας και τα κριτήρια επιλογής της.

Σημείωση :
Κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας μπορούν κάποιες φορές να εξαιρεθούν αυτής της διαδικασίας, αφότου την επιδείξουν στο αρμόδιο γραφείο.

Τι χρειάζομαι για τις πρώτες μέρες?
Υπομονή, καλή διάθεση και..συνάλλαγμα! Για να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα xρειάζεται συνήθως η καταβολή 2 περίπου ενοικίων ως εγγύηση (χρήματα τα οποία σας επιστρέφονται μόλις φύγετε από το συγκεκριμένο διαμέρισμα), γι'αυτό καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει να έχετε κάποια χρήματα "στην άκρη" για τις πρώτες μέρες. Για την έκδοση των προαναφερθέντων δικαιολογητικών, τις μηνιαίες κάρτες μετακίνησης στα μέσα μεταφοράς της πόλης και τα έξοδα του 1ου μήνα υπολογίστε περίπου ένα ποσό της τάξεως των 2000 φράγκων (χωρίς την εγγύηση του ενοικίου).

Μπορώ να φέρω μαζί και το αμάξι μου?
Το αμάξι σας, εφόσον είναι στην κατοχή σας για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη μετακόμισή σας στην Ελβετία, μπορεί να έρθει και να εκτελωνιστεί στην Ελβετία ως μέρος του νοικοκυριού σας. Σε περίπτωση που το αμάξι είναι στην κατοχή σας για λιγότερο από 6 μήνες από τη μέρα εισόδου σας στη χώρα, θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον για τον εκτελωνισμό του.Κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου (από την 1η ημέρα εισόδου) του υπεύθυνου ατόμου στη χώρα, το αμάξι μπορεί να κινείται με ελληνικές πινακίδες. Μέσα στο χρόνο αυτό, το αμάξι θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία ελέγχου, ΚΤΕΟ και αλλαγής πινακίδων ώστε να καταχωρηθεί στο ελβετικό σύστημα και να εκδοθούν ελβετικές πινακίδες προκειμένου να παραμείνει στη χώρα. Το δίπλωμα οδήγησής σας θα πρέπει επίσης να αλλάξει σε ελβετικό μέσα στον 1ο χρόνο παραμονής σας στην Ελβετία,σε περίπτωση που η αλλαγή δε γίνει μέσα στον 1ο χρόνο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περάσει από διαδικασία εξετάσεων, προκειμένου να αποκτήσει το ελβετικό δίπλωμα οδήγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "Ελβετοποίηση" του αμαξιού σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα ακόλουθα sites: